Εναρκτήρια εκδήλωση προγράμματος SOAM 18/12/2012

Η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Προγράμματος SOAM συνέπεσε χρονικά –και όχι τυχαία- με την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου). Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» (Ακαδημίας 1), το οποίο και παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς στον ΔΟΜ.

Προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών καθώς και Διακρατικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης στην Ελλάδα, εκπρόσωποι φορέων που λειτουργούν κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, με έμφαση στους ασυνόδευτους ανήλικες, εκπρόσωποι προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Αθήνα, λειτουργοί και στελέχη δημόσιων φορέων σχετικών με το αντικείμενο του Προγράμματος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ξένες διπλωματικές αρχές στη χώρα, δημοσιογράφοι έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που εμπλέκονται στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Κλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι συναρμόδιων Υπουργείων (Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως το Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Προγράμματα ΕΟΧ μέσω της Ειδικής του Υπηρεσίας για την Διαχείριση και Παρακολούθηση Λοιπών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, Υπουργείο Εξωτερικών).

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο Δανιήλ Εσδράς Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας του ΔΟΜ και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Sjur Larsen.  Τοποθετήσεις απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος καθώς και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιοχών, Υποδοχής και Επιστροφών της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI), Per Engan-Schei.

Η εκδήλωση συνέχισε με μια αναλυτικότερη περιγραφή του Προγράμματος SOAM καθώς και συζήτηση, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων από παρισταμένους και στελέχη του ΔΟΜ και, ολοκληρώθηκε με ελαφρύ γεύμα.